Video afspelen

De endoscopie : een revolutie

Sinds 50 jaar is de flexibele endoscopie een revolutie geweest in de diagnose en de behandeling van de digestieve pathologieën, de gal en de alvleesklier: de opkomst van de video-endoscopie, en daarna van de high-tech endoscopie en uiteindelijk van de echo-endoscopie maakt het mogelijk om, op een steeds verfijnde manier, de structuur van de wanden te visualiseren, de stadia van tumorale infiltratie te bepalen en de aangrenzende organen te onderzoeken. Dit heeft natuurlijk tot aanzienlijke vooruitgangen geleid op het vlak van behandeling, en onder meer op het vlak van  controle van de spijsverteringsbloedingen, plaatsing van protheses in geval van vernauwing, het weghalen van galstenen, de behandeling van chirurgische complicaties of van abdominale ophopingen.

Recentelijk hebben deze therapeutische competenties zich uitgebreid tot de verwijdering van oppervlakkige tumoren, de behandeling van de obesitas of van functionele digestieve pathologieën. Het is zelfs recent gebleken dat de endoscopie in de toekomst een essentiële rol zou kunnen spelen in de behandeling van het diabetes of in bepaalde pathologieën van de lever leidend tot de cirrose.

EEN EERSTE REALISATIE UIT DE SAMENWERKING ARTSEN-INGENIEURS OM DE PATIËNTEN VIA DE NATUURLIJKE WEG TE BEHANDELEN

Een van onze eerste doelen was om een triangulatiesysteem te ontwikkelen dat het mogelijk maakt om ‘’met twee handen’’ te werken binnen het spijsverteringskanaal hoewel de traditionele endoscopen maar één werkkanaal hebben dat gericht is op het gezichtsveld, hetgeen de behandelende arts in zekere zin ’’eenhandig’’ maakt.

Dit triangulatiesysteem werd in 2011 CE gekenmerkt en werd klinisch getest. Het maakt het mogelijk om, bijvoorbeeld, echte hechtingen te doen en organen te manipuleren door ze op te heffen of ze te plaatsen.

Gezien het succes van de klinische testen, werd een eerste spin-off van de Universiteit, Endotools Therapeutics, opgericht: ze commercialiseert een vereenvoudigde versie van deze apparatuur waarmee via de natuurlijke weg en door hechtingen het maagvolume kan verminderd worden voor de behandeling van de morbide obesitas.

Vanuit het standpunt van het onderzoek, heeft het triangulatiesysteem twee belangrijke vragen doen rijzen op het gebied van de therapeutische endoscopie :

  • Het gebrek aan dieptemeting bij het visualiseren van het spijsverteringskanaal
  • Het gebrek aan krachtmeting bij het manipuleren van de weefsels

ONZE RECENTE REALISATIES

De eerste werken aan de apparatuur Endomina hebben tot twee nieuwe projecten geleid: Endoruler en Sensendo.

ENDORULER

Het doel van het project Endoruler is om een afstandsmetingsysteem in-vivo te maken. Het laat toe om de afmetingen van de poliepen, de holten vóór het plaatsen van de protheses, de evolutie van behandelingen van goed- of kwaadaardige tumoren, .… te meten.

SENSENDO

Door het project Sensendo kon, in samenwerking met de dienst Electromagnetisme en Telecommunicatie van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van Bergen, een verkleinde krachtsensor worden ontwikkeld die bedoeld is om aan het distale einde van de apparatuur te worden geplaatst.

Dankzij deze apparatuur kan men bijvoorbeeld de nauwkeurige injectie van therapeutische stoffen in de gewenste zone verwezenlijken of de ‘’palpatie’’ in werkelijkheid verhoogd door bepaalde letsels, om op die manier ze beter te kunnen kenmerken