Aan het begin van de pandemie in maart 2020 steunde de Michel Cremer Stichting een nieuwe samenwerking tussen artsen, ingenieurs, technici, ontwerpers en andere wetenschappers, die voortkwam uit de Ecole polytechnique de Bruxelles, de FabLabs van  ULB en het Saint-Pieters Hospital.

Het doel: om aan de behoeften van zorgverleners en de frontlinies te voldoen dankzij beschermingsmateriaal die zo ontbrak.

 

Samen hebben deze teams beschermingsmateriaal ontworpen voor zowel medisch personeel als andere categorieën mensen die risico lopen in hun professionele activiteiten.

Vanaf het begin, nam de Stichting de leiding over alle logistiek van het aanbod en de distributie van maskers aande verschillende aanvragers.

We willen hartelijk bedanken alle vrijwilligers al degenen die ons hebben gesteund.

U zal het verhaal ontdekken dat artsen en ingenieurs samenbracht om meer dan 100.000 viziers in een paar weken te produceren en te verspreiden.

De downloadbare brochure is beschikbaar HIER

Foto’s, bedankberichten en persartikelen zijn HIER beschikbaar, evenals een presentatie van het project in het kader van het AMUB (Association des Médecins de l’ULB  26/02/2021) via deze LINK


DANK aan ALLEN VOOR UW STEUN EN HULP


SAMEN KOMEN WE ER WEL!

De Michel Cremer stichting en het ULB FabLab staan aan de kant van de frontlines

DE MICHEL CREMER stichting ONDERSTEUNT EEN NIEUWE SAMENWERKING TUSSEN ARTSEN, INGENIEURS, TECHNICI, ONTWERPERS EN ANDERE WETENSCHAPPERS, SAMENWERKING die is ontstaan op initiatief van DE  POLYTECHNISCHE faculteit, Fablab van ULB en het Sint-Pieters Ziekenhuis en tot doel heeft te voldoen aan DE HUIDIGE behoeften aan BESCHERMINGSmiddelen.

Samen hebben deze teams medische hulpmiddelen ontworpen voor zowel medisch personeel als andere groepen mensen die een risico lopen door hun professionele activiteit, en die hen in staat stellen zich te beschermen en het risico op besmetting te verminderen. Vanaf het begin heeft de Stichting alle logistiek van inkoop op zich genomen . De Stichting heeft het besluit genomen de volledige logistiek van de distributie van maskers aan de verschillende vragende partijen in handen te nemen.

Met behulp van een team onderzoekers, studenten, oud-studenten en iedereen die ons op vrijwillige basis helpt, hebben we de 8 afgelopen weken meer dan 60.000 beschermingsmaskers verspreid (van 23/03 tot  15/05/2020).

De Michel Cremer Foundation biedt financiële ondersteuning aan deze samenwerking en biedt de nodige logistieke ondersteuning voor de productie en distributie van deze maskers.

Deze maskers zijn uitgedeeld aan de meeste academische en algemene centra (UZ Brussel, ZN Antwerpen, ULB Erasme, Bordet, Brugmann, St-Pieters, CHU Epicura van Bergen). Aanvragen stromen ook binnen uit alle regio’s van België, of het nu gaat om ziekenhuizen, palliatieve zorgcentra, OCMW’s, rust- en zorgcentra, huisartsen, verpleegkundigen, kinesisten, tandartsen, enz, politie, diensten voor jeugdzorgen, gevangenissen en nu scholen, psy…

Vandaag de dag zijn we in staat om iets meer dan 3.000 herbruikbare beschermingsmaskers en 5.000 schorten per dag te produceren.

Wij willen u hartelijk danken voor de steun die wij daarbij mochten ontvangen dankzij donaties, grondstoffen en productiemiddelen (3D-printers, lasersnijders) en al de vrijwillegers.

Maar de strijd is nog niet voorbij : er moet nog aan veel vraag worden voldaan om mensen die zich in de eerste lijn risico’s bevinden te helpen met herbruikbare beschermingsmaskers . … Om onze actie uit te breiden, decentraliseren we de productie.

Teams hebben nu al verdere verzoeken ontvangen om neus-keelwissers voor staal name en ademhalingskleppen te ontwerpen. Andere bedrijven zijn ook al bezig in het bijzonder Endotools Therapeutics, spin-off van de afdeling biomedische techniek van de “Ecole polytechnique de Bruxelles”.

Om ons te helpen onze actie verder uit te breiden willen wij u vragen om :

– de informatie op onze pagina’s op Facebook, Linkedin en Twitter verder te verspreiden via uw kanalen en sociale netwerken;

– de  poster via deze link toegankelijke poster zichtbaar te maken en verder te verspreiden.

@ maskers nodig ?

Neem dan contact op met de Michel Cremer stichting op covid@michelcremerfoundation.eu met vermelding van :

  • Hoeveel maskers u nodig hebt, evenals
  • uw contactgegevens en een telefoonnummer om u te bereiken.

Deze maskers zijn goedgekeurd door de artsen en hygiënisten van het St.-Pieters- Ziekenhuis : hun ontsmettingsprotocol kunt u HIER raadplegen.

Een overzicht van de maskers is beschikbaar via DEZE LINK in het journaal van  RTBF van Thibault Balthazar.

Alain Delchambre, Prof aan de «  l’Ecole polytechnique de Bruxelles » en co-coordinator van de FabLab ULB, beschrijft het proces voor het ontwerp en de productie van maskers : hier de link naar de video

Covid mask
Coronavirus tablier

@schorten nodig?

Neem in dit geval contact op met de Michel Cremer Foundation via covid@michelcremerfoundation.eu  met vermelding van 

  • het aantal schorten dat u nodig hebt en
  • uw contactgegevens en een telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.
Deze schorten zijn goedgekeurd door artsen van het Erasme-ziekenhuis. Deze “waterdichte” schorten worden over de stoffen blouses van de verpleging gedragen.
IMG_1493

@eigenaars van 3D-printer of lasersnijmachine?

U kan helpen als u eigenaar bent van een 3D-printer of lasersnijmachine, als u contact hebt met een lokaal fablab of als u iemand kent die dit soort materiaal heeft.

De ULB fablab heeft maskers modellen vervaardigd : sommige 3D-printbaar, en anderen via laser-cut. Open source plannen zijn te vinden op deze site.

Het principe is heel eenvoudig.

  • U print of knipt maskers
  • U levert ze aan het ULB fablab
  • U communiceert aan Cécile Sztalberg ( covid@michelcremerfoundation.eu ) het aantal maskers dat je kunt produceren en de leveringstermijn ervan
  • Het Michel Cremer Fonds organiseert en coördineert de levering van maskers aan ziekenhuizen en aan het 1e lijnpersoneel dat ze nodig heeft

De maskers kunnen worden geleverd aan het FabLab , in de voormalige kazerne, waarvan de ingang zich bevindt aan 8 Fritz Toussaint Straat – 1050 te Elsene. Een toegangsplan om het Fablab ULB in de kazerne te vinden ziet u op deze link.

@kan je oNS MATERIAAL BEZORGEN

U kan helpen als u over dit soort materiaal beschikt : 

  • PLA-haspels voor 3D-printers met een diameter van 1,75 mm
  • Polypropyleen platen  met  volgende afmetingen: 800 mm x 600 mm x 0,8 mm dikte
  • plexiglasplaat (PMMA-polymetacrylaat methyl) met  volgende afmetingen 1000 mm x 600 mm x 3 mm
  • PCV folie A4  300mx210mmx0.2mm (dia’s A4)
  • enveloppen met kleppen
  • elastieken en knoopsgaten
Merci à tous!

@kan u ons fiNANCIEEL STEUNEN ?

Hoewel de Stichting deze samenwerking in eerste instantie financieel heeft ondersteund door de logistiek en de aankoop van de materialen die nodig zijn voor de productie van deze “beschermingsmaskers” op zich te nemen, zal het voor ons toch moeilijk zijn om aan alle behoeften te blijven voldoen daar de aanvraag aan het exploderen is .

Om hieraan te voldoen, hebben we extra middelen nodig.

Als u ons actie wilt steunen, kunt u ook een donatie doen aan de Stichting : dit stelt ons in staat ons werk voort te zetten en de grondstoffen aan te kopen die nodig zijn om de beschermingsmaskers te vervaardigen.

Elke donatie is aftrekbaar vanaf 40 euro, met vermelding van “donatie” in de mededeling bij het betalen van het bedrag van uw donatie

  • Hetzij op rekening : Belfius BE35 0689 1098 6237- BIC GKCCBEBB
  • Hetzij door een online betaling via deze link

BEDANKT VOOR HET DOORGEVEN VAN deze INFORMATIE VIA SOCIALE NETWERKEN